Skip to content
Open mobile menu

Cum au aparut locuintele realizate din containere maritime?

Autor: Quantum Modules | Actualizat la: octombrie 20, 2023
Distribuie:

In ultimii ani, am asistat la o schimbare semnificativa in lumea arhitecturii si a constructiilor, casele traditionale din caramida sau beton fiind concurate din ce in ce mai des de case inedite, realizate din materiale ecologice sau amenajate in containere maritime.

Casele din containere au starnit un interes tot mai mare, atat din partea celor care cauta o alternativa la locuintele traditionale, cat si din partea arhitectilor si dezvoltatorilor imobiliari care vor sa aduca o nota de inovatie si durabilitate in proiectele lor, fiind o solutie ce s-a dovedit extrem de adaptabila, ieftina si interesanta.  

Cum au aparut casele prefabricate de tip container?

Evident, aceste locuinte nu puteau aparea fara existenta containerului maritim Containerul maritim de marfa a fost inventat la inceputul secolului XX si a devenit rapid modalitatea preferata de transport pentru bunuri de toate tipurile. Cu timpul, aceste containere au devenit tot mai prezente in porturile din intreaga lume, adunandu-se in cantitati mari si ajungand sa reprezinte o problema logistica. 

In incercarea de a gasi solutii pentru a elibera porturile de imensele mase de metal, Phillip C. Clark, un arhitect si designer din Statele Unite a avut in anii ’60 ideea de a utiliza containerele maritime pentru constructia unor locuinte. Acesta a vazut in ele un potential imens datorita durabilitatii lor si a faptului ca puteau fi aduse usor pe orice teren.

Ideea lui Clark nu a prins imediat. Era considerata o solutie neconventionala si nu a fost luata in serios. Cu toate acestea, in decursul deceniilor urmatoare au existat oameni care au incercat sa locuiasca in case prefabricate, realizate din containere maritime.  Aceste prime incercari au deschis calea pentru dezvoltarea ulterioara a acestui concept.

De la o idee practica, la adevarate opere de artă arhitecturala  

Odata ce ideea caselor prefabricate de tip container a prins contur, au inceput sa apara si noi tehnologii si tehnici de constructie care au facut posibile proiecte tot mai ambitioase. In timp ce primele locuinte construite din containere erau, in general, simple, bazate pe ideea de functionalitate, arhitectii au inceput sa experimenteze tot mai mult, ceea ce a dus la aparitia unor adevarate opere de arta arhitecturala construite din containere. De la case minimalistice si moderne la vile spectaculoase si cladiri comerciale, containerele au reușit sa puna bazele unor proiecte memorabile. 

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de astfel de proiecte este „Container City” din Londra. Acest ansamblu de cladiri consta in locuinte, birouri si spatii comerciale construite in intregime din containere maritime. Este un exemplu clar de cum pot fi utilizate containerele pentru a transforma un spatiu industrial dezafectat intr-o adevarata comunitate moderna. 

Casele prefabricate de tip container – O multime de beneficii

Pe langa aspectul lor inovator si utilitatea practica, casele prefabricate de tip container aduc cu sine o serie de alte beneficii, concurand de la egal la egal cu casele realizate din materiale traditionale:

  • Sunt rezistente. Containerul de marfa este construit pentru a rezista la conditii extrem de dure pe mare, ceea ce il face un material extrem de durabil pentru constructii. 
  • Protejeaza natura. Utilizarea containerelor pentru locuinte contribuie la reducerea despaduririi si la reutilizarea unor obiecte care altfel ar fi devenit deseuri.
  • Sunt economice. Constructia caselor prefabricate de tip container este adesea mai rapida si mult mai economica decat cea a locuintelor traditionale. Deoarece containerele sunt fabricate in fabrici si apoi aduse pe site-ul de constructie, se reduce timpul necesar pentru lucrari si, implicit, costurile asociate.
  • Pot fi foarte eficiente din punct de vedere energetic, atata vreme cat sunt izolate corect. Containerul ofera o baza solida pentru izolarea termica si pentru instalarea de sisteme eficiente de incalzire si racire. Acest lucru poate duce la economii semnificative de energie si facturi mai mici la utilitati.
  • Sunt mobile. Casele prefabricate de tip container pot fi amplasate pe aproape orice tip de teren si pot fi usor mutate daca este necesar. Aceasta flexibilitate este un avantaj deosebit pentru cei care doresc sa se mute frecvent sau sa investeasca intr-o locuinta de vacanta.
  • Sunt ușor de personalizat. Containerul ofera un cadru ideal pentru proiectele de design personalizate. Arhitectii pot crea locuinte unice, adaptate nevoilor si preferintelor fiecarui client.

Intr-o perioada in care schimbarile climatice si conservarea resurselor naturale sunt prioritare, utilizarea containerelor maritime pentru constructii poate fi considerata o solutie responsabila.

Prin reutilizarea containerelor, se reduce cantitatea de deseuri generate si se contribuie la conservarea padurilor, deoarece nu este necesara taierea unor cantitati mari de lemn pentru constructii. De asemenea, eficienta energetica a acestor locuinte poate duce la reducerea amprentei de carbon. 

Casele prefabricate de tip container pot reprezenta si o solutie la criza locuintelor care afecteaza multe orase din intreaga lume. Cu costurile tot mai mari ale locuintelor traditionale, aceste locuinte mai accesibile financiar pot oferi o alternativa viabila pentru cei care cauta un loc pe care sa il transforme in „acasa”.

Pe masura ce tehnologia continua sa avanseze, este foarte probabil sa vedem tot mai multe proiecte spectaculoase de case prefabricate de tip container in intreaga lume. 

Daca vrei sa descoperi cateva case deosebite construite din containere maritime si chiar sa le cumperi, le poti gasi in oferta noastra.

Procesul nostru

1. Design

Proiectarea unei case modulare reprezinta fara indoiala, etapa esentiala din cadrul procesului nostru. De aceea, noi o abordam cu maxima seriozitate, iar arhitectii si inginerii nostri vor face tot posibilul pentru a analiza fiecare detaliu al proiectului dumneavoastra.

2. Constructie

Acesta este domeniul in care excelam, pentru ca avem echipe de specialisti foarte bine instruiti, cu o mare experienta in domenul constructiilor civile si industriale, ingineri si tehnicieni de top care opereaza masinarii de inalta precizie si suntem o echipa dedicata fiecarui proiect pe care il construim sau fabricam .

3. Transport

Transportul produselor construite in fabrica sau a materialelor care vor compune viitoarea dvs locuinta modulara este coordonat si asigurat de catre echipa noastra, care impreuna cu colaboratorii nostri strategici utilizeaza caile de comunicatie rutiera din toata Europa.

4. Asamblare

Procesul de asamblare a unei constructii modulare este complex si consta in imbinarea cu atentie a diferitelor componente care alcatuiesc modulul, de regula chiar in locatia dvs. Tehnicienii nostri si dirigintii de santier, alaturi de managerul de proiect, se asigura constant ca sunt respectati cu strictete pasii obligatorii de construire si asamblare.

Furnizori de top

Viziteaza prima expozitie permanenta de case modulare din Europa!

Accesul in showroom este gratuit pentru toti vizitatorii. Pentru a va asigura ca aveti parte de cea mai buna experienta si consultanta de specialitate, va rugam sa completati o scurta fisa de programare

Bulevardul 1 Mai 346 H, Comuna Berceni, Ilfov

Viziteaza prima expozitie permanenta de case modulare din Europa!

Parteneri Quantum Modules

Premium Modular Building System


© Quantum Modules Premium Modular Building System – Toate drepturile rezervate

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat;

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2023, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 5% se aplica pentru livrarea de locuinte, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, ce sunt achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice

Nota: Orice persoana fizica poate achiziționa, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuința a carei valoare depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata cu cota redusa de 5%. Pretul afisat, ce include cota redusa de TVA de 5% pentru persoane fizice, este aplicabil doar in masura in care prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare/ livrarii bunului.

ANPC
Solutionarea online a litigiilor
Programeaza vizita in showroom