Skip to content
Open mobile menu

Conceptul de case smart. Cum sa-ti transformi casa modulara intr-una inteligenta? 10 pasi esentiali

Autor: Quantum Modules | Actualizat la: mai 27, 2024
Distribuie:

Ai auzit de case smart? Cum ar fi daca ai putea sa controlezi aprinderea si stingerea luminilor din casa doar prin comenzi vocale? Sau, daca ai putea sa pornesti aspiratorul de la distanta cu doar cateva apasari de buton pe telefon? Casele inteligente sunt acele locuinte care anticipeaza nevoile tale si te ajuta sa-ti imbunatatesti nivelul de trai.

Conceptul de „casa smart” a devenit din ce in ce mai prezent in vietile noastre. Aceste locuinte reprezinta casa viitorului, transformand modul in care interactionam cu mediul inconjurator, facilitand viata cotidiana si oferind o multitudine de avantaje.

Ce sunt casele smart?

Casele smart sunt mai mult decat simple locuinte – sunt spatii locuibile care utilizeaza tehnologia pentru a imbunatati confortul, securitatea si eficienta. Acestea sunt dotate cu dispozitive si sisteme conectate la internet, permitand controlul si monitorizarea lor de la distanta.

Proprietarii pot controla toate sistemele casei de la distanta, folosind smartphone-uri, tablete sau computere. Ideea principala este de a face viata mai usoara, mai convenabila si mai eficienta pentru cei care o folosesc.

O casa nu poate fi considerata smart doar pentru ca poti controla cateva prize sau becuri cu o telecomanda universala. Pentru a pune in practica cu adevarat conceptul de casa smart, toate dispozitivele trebuie sa fie interconectate si sa comunice intre ele, creand un ecosistem integrat care aduce beneficii semnificative in viata de zi cu zi.

Astfel, pentru a minimiza efortul tau, solutia pe termen lung consta in implementarea unui ecosistem integrat.

Principalele avantaje ale unui sistem smart home

  • Economie de timp si efort – sistemul unei case smart te ajuta sa reglezi temperatura locuintei, sa aprinzi sau sa stingi luminile, sa deschizi poarta de intrare, sa-ti pregatesti cafeaua dimineata, sau chiar sa tragi draperiile. Toate acestea, cu doar una sau doua apasari de buton;
  • Economie financiara – casele inteligente au ca obiectiv si consumul redus de energie. Astfel, toate sistemele, de la electricitate la incalzire, functioneaza eficient, fara pierderi inutile, furnizand doar cantitatea necesara in fiecare zi.
  • Nivel ridicat de confort – evident, toate aceste avantaje duc la un nivel ridicat de trai. Mai simplu spus, vei beneficia de confort in intimitatea propriei tale case smart;
  • Siguranta sporita – aceste locuinte moderne pot fi dotate cu numeroase platforme si aparate complexe de securitate, protectie si acces in casa sau gradina.

Desi casa viitorului iti ofera confort, siguranta, accesibilitate si economii ale consumului energetic, totusi, ea vine si cu niste mici dezavantaje.

Dezavantaje smart house

  • Investitie mare – tehnologia necesara unei case smart este mult mai costisitoare decat cea a unei locuinte traditionale. Majoritatea platformelor si dispozitivelor au preturi ridicate;
  • Probleme de compatibilitate – pe piata, vei gasi o multitudine de produse realizate de diverse branduri. Insa, nu toate pot functiona impreuna. Uneori, acestea nu sunt compatibile. Vei avea, deci, nevoie de expertiza unui specialist care iti poate seta toate aparatele. Astfel, totul va functiona in conditii optime;
  • Necesitatea unei conexiuni WiFi puternice – casa inteligenta este dependenta de Internet. Mai mult, pentru ca toate functiile sa mearga lin si fara erori, vei avea nevoie de tehnologie 5G sau chiar avansata;
  • Posibilitatea intreruperii curentului – daca se intrerupe alimentarea cu energie electrica, se va opri si internetul. Acest lucru va afecta utilizarea unor functii ale sistemului. Cu toate acestea, in mod fericit, majoritatea programelor pentru casele smart functioneaza si in lipsa curentului electric, pentru o anumita perioada de timp. Totusi, in aceasta situatie, vei avea acces doar la functiile de baza.
  • Probleme tehnice ce tin de securitate.

Case smart – dotari si functionalitati

  • Controlul vocal. Unul dintre aspectele cele mai atragatoare ale caselor inteligente este capacitatea de a controla diferite dispozitive cu ajutorul vocii. Cu asistenti virtuali precum Alexa de la Amazon sau Google Assistant, poti controla luminile, termostatul, aparatele electrocasnice si multe altele cu doar cateva cuvinte.
  • Automatizarea. Casa smart poate fi programata sa efectueze actiuni automat in functie de preferintele tale. De exemplu, poti seta luminile sa se aprinda sau sa se stinga la anumite ore, sau poti programa termostatul sa mentina o temperatura confortabila. Chiar si cafeaua poate fi facuta in mod automat, in asa fel incat sa te trezesti in fiecare dimineata cu o cafea proaspata, gata de savurat.
  • Securitatea. Sistemele inteligente de securitate sunt o componenta esentiala a caselor smart. Acestea includ camere de supraveghere video, senzori de miscare si detectoare de fum. Poti monitoriza si controla toate sistemele de securitate de la distanta, astfel incat sa te simti in siguranta.
  • Eficientizarea energetica. Casa smart te ajuta sa economisesti energie prin controlul eficient al iluminatului si al sistemelor de incalzire si racire. Poti ajusta temperatura din camera sau poti seta luminile sa se aprinda doar in momentul in care simt prezenta si sa se stinga automat, atunci cand nu este nimeni in camera.

Case modulare – pot fi smart?

Da, cu siguranta. Conceptul de casa modulara incepe sa fie asociat cu ideea de casa smart. Desi casele modulare sunt concepute pentru a fi accesibile din punct de vedere financiar, acestea adesea includ toate facilitatile smart. Astfel, o casa modulara poate fi dotata cu panouri solare, camere de supraveghere, elemente de automatizare si toate facilitatile necesare pentru confortul omului modern.

In noua ta casa modulara, poti instala iluminat inteligent, termostat autoreglabil, sisteme moderne de securitate, prize inteligente, precum si alte functionalitati de automatizare. Asigura-te ca faci update constant sau regulat al intregii configuratii inteligente. Astfel, vei beneficia de cele mai noi caracteristici.

Ghid de setare a unei case inteligente

Sunt multi pasi de urmat pentru a-ti transforma casa modulara intr-una smart. Insa, sunt aici pentru a-ti detalia fiecare etapa. Ceea ce urmeaza te va ajuta sa pui la punct conceptul despre casa viitorului, asa cum o percepi tu.

Alege ecosistemul potrivit tie

Trebuie sa incepi prin alegerea ecosistemului dorit, facilitata de una dintre aplicatiile de mai jos.

  • Home app de la Apple: Daca esti un utilizator devotat al produselor Apple, Home app este optiunea ideala. Acest sistem de operare iti permite sa controlezi dispozitivele inteligente folosind aplicatia „Casa” de pe dispozitivele tale iOS.
  • Google Home: Pentru cei care prefera ecosistemul Google, platforma Google Home ofera compatibilitate cu o gama larga de dispozitive. Poti controla totul prin intermediul asistentului vocal Google Assistant.
  • Amazon Alexa: Asistentul virtual Alexa de la Amazon poate fi integrat intr-o varietate de dispozitive, iar platforma Alexa ofera un control excelent al casei tale inteligente.

Evident, pe langa cele trei mentionate, exista si alte aplicatii, multe provenind de la branduri cunoscute la nivel mondial. Totusi, cele trei mentionate sunt cele mai utilizate si, probabil, cele mai eficiente.

Optiuni alternative la principalele ecosisteme descrise mai sus:

  • Home assistant – compatibil cu numeroase dispozitive. Iti ofera intimitate si poate fi usor controlat, local. Platforma poate fi personalizata conform preferintelor tale;
  • Tuya’s Smart life – usor de controlat si gata de folosit, de indata ce ai instalat-o. Are functii foarte utile si ofera mai multe scenarii posibile de gestionare a casei;
  • Smart Things by Samsung – raspunde foarte usor si rapid tuturor comenzilor. Interfata arata foarte bine. Te ajuta sa monitorizezi sistemele moderne ale casei cu ajutorul mai multor dispozitive.

Importanta conexiunii bune la Internet

Majoritatea dispozitivelor pe care le folosim acasa, de la telefoane si tablete pana la calculatoare, au nevoie de o conexiune WiFi buna pentru a functiona fara probleme. De asemenea, majoritatea sistemelor inteligente pentru casa functioneaza la o frecventa de 2.4 GHz.

Exista, totusi, si protocoale mai noi si mai rapide, de 6GHz. Routerele moderne suporta utilizarea mai multor aparate in acelasi timp. Ca sa te asiguri ca totul merge rapid in noua ta casa inteligenta, ai putea sa conectezi toate sistemele tip smart home la o retea separata.

Ai doua optiuni la alegere:

  • Sisteme wireless – acestea, fara fir, pot fi introduse in oricare din fazele instalarii. Marele avantaj este dat de modularitate; cu alte cuvinte, poti adauga noi aparate, oricand vrei. Updatarea programelor este flexibila; proprietarii pot alege din o varietate mare de branduri de renume;
  • Sisteme cablate – acestea se pot realiza la inceputul proiectului, in stadiul incipient al realizarii casei. Seamana destul de mult cu proiectele arhitecturale. Pentru cabluri, se va folosi un model de plan electric. Vei avea insa, costuri mai mari si optiuni limitate de actualizare a sistemului.

Importanta intelegerii standardelor casei inteligente

Pentru multe persoane, conceptul de case smart inca ridica probleme si confuzie. Din fericire, acest lucru incepe sa se schimbe considerabil. In mare parte, tehnologiile care tin totul sub control intr-o astfel de locuinta nu prezinta un interes sau o importanta mare pentru proprietari.

Insa, este bine sa te informezi inainte de a configura aplicatia sau ecosistemul pe care l-ai ales. Documenteaza-te intreband furnizorul, sau, mai bine, intreaba un specialist despre modul corect in care sa pui la punct toate aceste detalii.

Standarde noi apar tot timpul. Asa ca, programul folosit de tine trebuie sa fie actualizat. Unele se updateaza automat, in timp ce altele necesita interactiune intre tine si compania care le-a creat.

Instalarea echipamentelor pentru case smart

Majoritatea brandurilor ofera suport si aparate care sunt compatibile cu aproape orice dispozitiv. Mai mult, aceste echipamente pot fi integrate in majoritatea ecosistemelor existente pe piata, mai ales cele populare, folosite de multi proprietari.

Ca prim pas, trebuie sa descarci aplicatia in cauza. De regula, ai acces la un ghid de instalare si utilizare, asa ca nu ar trebui sa-ti faci prea multe griji. In functie de aplicatia si brandul alese, vei fi nevoit sa parcurgi cativa pasi pentru instalarea si configurarea sistemului.

Ce poti automatiza?

Inainte de a detalia lucrurile pe care le poti automatiza, voi presupune ca ai mers pe varianta wireless, fiindca este mult mai flexibila si ofertanta. Daca, insa, ai ales optiunea cablata, va trebui sa iei toate deciziile inca de la inceput si sa te mentii ferm pe pozitii.

Iluminat smart

Este o functie des intalnita in casele inteligente. Efectul este unul impresionant si acest tip de iluminat este mult mai usor de folosit. Aceasta functie este ultra eficienta si te ajuta sa economisesti bani, pe care i-ai plati pe facturile la electricitate.

Cu iluminatul smart, luminile din casa se sting automat, cand tu iesi din locuinta. Pentru un consum cat mai redus, poti apela la senzori de miscare. Te poti folosi de asistenti vocali in aplicatiile telefonice, pentru a controla iluminatul din casa.

Intrerupatorul digital este o alta idee pe care ar trebuie sa o pui in practica. In loc de cele traditionale, acestea permit automatizarea si controlul de la distanta.

Prize smart

Cu aceste dispozitive, poti monitoriza consumul si functionarea obiectelor si echipamentelor traditionale, precum calorifere, televizoare, lampi, etc. De exemplu, poti seta un calorifer electric sa porneasca doar cand decizi ca este nevoie, folosind un senzor de temperatura.

In plus, poti diminua consumul electric al aparatelor electronice pasive in timpul noptii, incepand de la cuptoare si pana la laptopuri si televizoare.

Automatizarea temperaturii in camere

In prezent, majoritatea locuitorilor din Bucuresti beneficiaza de incalzirea centralizata, gestionata si furnizata de centralele termice din oras. Cu toate acestea, unii au ales sa instaleze centrale termice de apartament. In plus, blocurile nou construite sunt echipate cu centrale proprii, pentru fiecare apartament.

Atat in cazul apartamentelor, cat si in cel al caselor moderne si inteligente, accentul este pus pe incalzirea prin pardoseala. Prin automatizarea acestui sistem, te poti bucura de un confort termic optim si, in acelasi timp, poti reduce considerabil costurile la utilitati.

Daca ai un apartament cu doua camere, ar trebui sa te astepti sa investesti aproximativ 400 de euro pentru noile echipamente care sa acopere modernizarea centralei termice si, eventual, a radiatoarelor.

Accesul in locuinta

Exista incuietori inteligente care faciliteaza accesul in locuintele smart. Acestea sunt echipate cu sonerii video si vizoare cu afisaj digital. In locul cheilor traditionale, poti debloca usa casei folosind telefonul tau si un cod PIN.

In alte situatii, proprietarii pot intra in apartament cu ajutorul amprentei. Astfel, scapi de grija purtarii cheilor, dar si de stresul pierderii lor.

Stii momentele acelea cand, plecand de acasa, trecem prin automatisme si apoi ne intrebam daca nu cumva am lasat usa deschisa? Ei bine, cu sistemele inteligente de securitate, vei avea intotdeauna certitudinea ca usa este incuiata de fiecare data cand pleci de acasa.

Pe langa amprente si sonerii inteligente, mai exista si releuri complexe ce pot deschise garajele in mod automat.

Siguranta casei

Atunci cand vorbim despre case inteligente, aspectul cel mai important este siguranta locuintei. Iata ce trebuie luat in considerare in acest sens: protejarea impotriva incendiilor si a inundatiilor. In plus, dispozitivele vor functiona si ca elemente de securitate impotriva efractiei.

Automatizare draperii si jaluzele

Daca doresti sa te trezesti dimineata in mod natural si relaxant, poti seta draperiile sa se deschida sau sa se inchida automat. Casa viitorului iti ofera aceasta posibilitate. Astfel, vei avea controlul asupra nivelului de intimitate sau de lumina in orice moment al zilei.

Nu te mai lupti cu aspiratoarele clasice, grele si anevoioase.

Case smart – ganduri de final

Daca inca nu ai explorat conceptul de casa inteligenta, acum este momentul perfect sa o faci. Indiferent daca iti doresti sa iti amenajezi o locuinta modulara, sa iti construiesti o casa traditionala sau sa iti achizitionezi un apartament, poti transforma spatiul intr-un mediu inteligent si eficient.

O casa inteligenta este aceea care poate anticipa nevoile tale. Desi realizarea unui sistem smart home de la zero poate parea destul de complexa, rezultatele vor fi pe masura asteptarilor tale.

Procesul nostru

1. Design

Proiectarea unei case modulare reprezinta, fara indoiala, etapa esentiala din cadrul procesului nostru. De aceea, noi o abordam cu maxima seriozitate, iar arhitectii si inginerii nostri vor face tot posibilul pentru a analiza fiecare detaliu al proiectului dumneavoastra.

2. Constructie

Aceasta este domeniul in care excelam, deoarece dispunem de echipe de specialisti foarte bine instruiti, cu vasta experienta in domeniul constructiilor civile si industriale. Inginerii si tehnicienii nostri de top opereaza masinarii de inalta precizie si, ca echipa, ne dedicam integral fiecarui proiect pe care il fabricam sau il construim.

3. Transport

Transportul produselor construite in fabrica sau al materialelor care vor compune viitoarea dumneavoastra locuinta modulara este coordonat si asigurat de catre echipa noastra, care impreuna cu colaboratorii nostri strategici utilizeaza caile de comunicatie rutiera din toata Europa.

4. Asamblare

Procesul de asamblare a unei constructii modulare este complex si implica imbinarea cu atentie a diferitelor componente care alcatuiesc modulul, de regula chiar in locatia dumneavoastra Tehnicienii nostri si dirigintii de santier, alaturi de managerul de proiect, se asigura constant ca sunt respectati cu strictete pasii obligatorii de construire si asamblare.

Furnizori de top

Viziteaza prima expozitie permanenta de case modulare din Europa!

Accesul in showroom este gratuit pentru toti vizitatorii. Pentru a va asigura ca aveti parte de cea mai buna experienta si consultanta de specialitate, va rugam sa completati o scurta fisa de programare

Bulevardul 1 Mai 346 H, Comuna Berceni, Ilfov

Viziteaza prima expozitie permanenta de case modulare din Europa!

Parteneri Quantum Modules

Premium Modular Building System


© Quantum Modules Premium Modular Building System – Toate drepturile rezervate

ANPC
Solutionarea online a litigiilor
Programeaza vizita in showroom